Termen in de energiemarkt

Ongeveer een jaar geleden heeft de ACM aangegeven dat de energieleveranciers dezelfde termen moeten hanteren. Om dit te realiseren heeft de ACM het “Aanbod op Maat” geïntroduceerd, hierin staat beschreven welke termen de energieleveranciers in Nederland moeten hanteren. Het doel hiervan is onder andere dat consumenten en bedrijven altijd appels met appels kunnen vergelijken omdat de termen overal hetzelfde zijn.

Een veel gehoorde misvatting onder organisaties is de term “vastrecht” veel organisaties denken dat dit gelijk staat aan de netwerkkosten. In werkelijkheid is het vastrecht een soort advieskosten/administratiekosten die je als organisatie betaalt aan de energieleverancier om klant te mogen zijn. Door “Aanbod op Maat” kan deze onduidelijkheid niet meer ontstaan.

 

Oude versus nieuwe termen

De nieuwe termen moeten vanaf 1 juli 2015 gehanteerd worden door alle energieleverancier, dit in de praktijk nog niet overal het geval. De rede dat wij u nu pas informeren over dit onderwerp heeft ermee te maken dat u naar alle waarschijnlijkheid, binnenkort (of onlangs) pas de nieuwe termen op de jaarnota van uw organisatie tegen bent gekomen. Onderstaande tabel geeft een overzicht weer van de oude versus de nieuwe termen.

Oude termen

Nieuwe termen

Vastrecht, Administratiekosten Vaste leveringskosten
Constant tarief, Continu tarief Enkel tarief
Piek tarief, Dag tarief, Hoog tarief Normaal tarief
Dal tarief, Nacht tarief, Laag tarief Dal tarief
Maandbedrag, Voorschotbedrag Termijnbedrag
Netwerkkosten, Transportkosten, Vastrecht Netbeheerkosten
Heffingskorting Vermindering energiebelasting
Gas regiotoeslag, Regiotoeslag Regiotoeslag gas

 

Heeft u naar aanleiding van de oude of nieuwe termen in de energiemarkt nog vragen?
Of heeft u een andere vraag aangaande uw energienota, wij geven u graag vrijblijvend advies.

Neem contact met ons op via: info@thebilldoctor.nl of 030-3031714

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.