Slimme gas- en elektrameters

De slimme meter gaat de huidige gas- en elektriciteitsmeter in uw meterkast vervangen. Voor het einde van 2020 worden alle conventionele meters vervangen door slimme meters. Een slimme meter is een digitale meter die door uw energieleverancier op afstand kan worden uitgelezen.

Dit gebeurt standaard zes keer per jaar, u hoeft dan geen meterstanden meer op te nemen en door te geven. Ook wordt de meter uitgelezen voor het opstellen van uw jaarafrekening en wanneer u overstapt naar een andere energieleverancier of verhuist.

 

Wanneer krijgt u een slimme meter?

Het moment waarop u een aanbod ontvangt voor een slimme meter is afhankelijk van de planning van uw netbeheerder (Stedin, Liander, Enexis, Cogas, Enduris, Rendo). Vóór 2020 heeft iedereen een aanbod voor een slimme meter ontvangen. De slimme meter wordt dan gratis door de netbeheerder bij u geplaatst. Wilt u weten wanneer u aan de beurt bent, kijkt u dan op de website van uw netbeheerder.

 

Aansluitwaarde

Klein zakelijk

Bijna alle conventionele meters kunnen worden vervangen door slimme meters, echter geldt dit niet altijd voor gasmeters. Klein zakelijke gasmeters G25 of kleiner, kan men enkel ‘verslimmen’ indien deze zich binnen 2 meter van de elektrameter bevindt.

Grootzakelijk

Bij grootzakelijke aansluitingen (> 3x80A & >G25) ligt dat anders. Indien uw bedrijf grootzakelijke aansluitingen heeft, dan zijn de elektriciteitsmeters standaard slimme meters. De gasmeters kunnen gewone conventionele meters zijn. Een grootzakelijke conventionele gasmeters kan wel worden vervangen door een slimme meter, deze hoeft dan niet in de buurt te liggen van de elektriciteitsmeter. GXX aansluitingen zijn wel altijd slim.

 

De voordelen van een slimme meter

  • Geen meterstanden meer opnemen. Sommige meters zijn moeilijk afleesbaar of bereikbaar, nu wordt deze op afstand uitgelezen. Ook worden er nooit meer rekeningen opgemaakt met geschatte meterstanden, waardoor u niet later als nog voor een verassing komt te staan.
  • Duidelijk inzicht in uw energieverbruik. U kan uw slimme meter ook dagelijks laten uitlezen, zo krijgt u een duidelijk inzicht in uw energieverbruik.
  • Balans op het energienetwerk. Door een beter inzicht wanneer de behoefte van energie hoger of lager is, kan de netbeheerder beter sturen op deze behoefte, hierdoor is de balans op het netwerk beter.
  • Indien u zelf energie opwekt en terug levert aan het net maakt de slimme meter inzichtelijk hoeveel en op welk moment u terug levert aan het net. De Slimme meter heeft twee aparte meters voor het terug leveren van energie.

 

Weigeren

U kan de plaatsing van de slimme meter weigeren, deze plaatsing is / wordt niet verplicht. Een slimme meter kan op afstand worden uitgelezen, wanneer u dit niet wilt kan uw netbeheerder deze functie voor u uitzetten. Op deze manier werkt de slimme meter het zelfde als uw huidige conventionele meter. U moet vanaf dat moment zelf weer de meterstanden doorgeven aan uw energieleverancier.

 

Kosten

Op het moment dat u aan de beurt bent, wordt de slimme meter geheel gratis bij u geplaatst.

Indien uw netbeheerder u de slimme meter heeft aangeboden, echter heeft u deze geweigerd dan dient u bij een latere plaatsing van de meter te betalen voor de meter. De kosten hiervoor zijn gelijk aan die van een prioriteitsplaatsing, zie hieronder.

 

Prioriteitsplaatsing

Indien u niet wilt wachten op het aanbod van uw netbeheerder, dan kan u de slimme meter ook eerder aanvragen doormiddel van een prioriteitsaanvraag via de website van uw netbeheerder. Voor een prioriteitsaanvraag worden door de netbeheerder wel éénmalig kosten in rekening gebracht. Deze bedragen voor enkel een elektriciteitsmeter € 56,- (excl. BTW) en voor een elektriciteits- en gasmeter € 60,- (excl. BTW).

 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of heeft u een andere vraag aangaande uw energie(-nota), wij geven u graag vrijblijvend advies.

Neem contact met ons op via: info@thebilldoctor.nl of 030-3031714

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.