Energiedata miljoenen huishoudens gestolen

diefstal

Onlangs is bekend geworden dat de contractinformatie van twee miljoen huishoudens in Nederland is gestolen. Vertrouwelijke gegevens zoals het jaarverbruik, type aansluiting en einddatum van het energiecontract zijn onrechtmatig uit een centraal register opgevraagd.

 

De diefstal is vermoedelijk gepleegd door één werknemer die via een nog onbekende energieleverancier toegang had tot het centrale register. Deze werknemer is niet meer werkzaam voor de energieleverancier in kwestie. Desalniettemin is de leverancier toegang tot het systeem ontzegd en is langs juridische weg de vernietiging van de data geëist.

 

De data kan worden misbruikt om potentiele klanten per post aanbiedingen te doen. Hierbij is vooral de beschikbaarheid over de einddata van de huidige contracten van grote waarde. Daar de diefstal hoog op wordt genomen door de Autoriteit Persoonsgegevens en de brancheorganisaties Netbeheer Nederland en Energie-Nederland zullen gerenommeerde leveranciers zich vermoedelijk niet branden aan het gebruik van deze gegevens.

 

Mocht u de komende tijd voor uw privéwoning danwel organisatie toch onverhoopt een ongevraagde aanbieding krijgen van een leverancier per post, dan zou dit het gevolg kunnen zijn van bovenstaand fraudeleus handelen. Wettelijk gezien heeft enkel uw bestaande leverancier en uzelf (of een gevolmachtigde) beschikking over de einddatum van uw huidige contract.

 

 

Deel dit artikel
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *