Prijsstijging elektriciteit & gas

Het afgelopen half jaar zijn de energieprijzen gestegen. Voor het eerst sinds jaren zijn de tarieven voor een periode van een half jaar stijgen. In de afgelopen jaren daalde de tarieven voor energie steeds, maar naar verwachting zal dat vanaf januari 2017 gaan veranderen.

Energieleverancier Delta verwacht dat de kosten voor een gemiddeld huishouden met een contract voor onbepaalde tijd en een verbruik van 3.500 kWh elektriciteit en 1.800 m3 gas aankomend jaar met € 19,- op jaarbasis zullen toenemen.

 

 

Variabele tarieven

Bij contracten voor onbepaalde tijd worden twee keer per jaar de leveringstarieven aangepast. Deze aanpassing is ieder jaar op 1 januari en 1 juli, daarbij wordt gekeken naar tarief ontwikkeling van het voorliggende half jaar.

De tarieven voor onbepaalde tijd contracten zijn een stuk hoger dan wanneer met gebruik maakt van een contract voor bepaalde tijd met een vast tarief. Na afloop van een bepaalde tijd contract wordt het contract automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd, hierdoor gaat men qua tarief (doorgaans) ineens fors omhoog.

Marktontwikkeling

Elektriciteit

endex-elektra-tarief

In de grafiek wordt de ontwikkeling van de elektriciteitstarieven weergegeven van de afgelopen 10 jaar.

 

Gas

ttf-gas-tarief

In de grafiek wordt de ontwikkeling van de gastarieven weergegeven van de afgelopen 10 jaar.

 

Vast contract

Omdat de tarieven het afgelopen half jaar zijn gestegen, kan het verstandig zijn om een contract aan te gaan met vaste tarieven, dan bent u voor één of meerdere ja(a)r(en) zeker van uw energiekosten.

Vooropgesteld: niemand heeft een glazen bol en wij dus (helaas) ook niet. Wij kunnen daarom ook niet voorspellen of de tarieven nog verder zullen stijgen, gelijk blijven of op korte termijn weer zullen dalen.

Besparingsmogelijkheden

Wilt u meer weten over de huidige energietarieven, en wat wij voor u kunnen besparen op het leveringstarief, neem dan gerust contact met ons op, via telnr. 030-3031714 of bas@thebilldoctor.nl.

2 reacties op “Prijsstijging elektriciteit & gas

  1. Beste Martijn,

   energie wordt dagelijks verhandeld op de APX en de tarieven zijn een reflectie van de (verwachte) vraag/aanbod-verhouding. In april 2016 lagen de tarieven hier op een historisch laag niveau, sindsdien zijn de tarieven tot 3 weken geleden aanzienlijk gestegen.

   Hiervoor zijn diverse redenen aan te wijzen. Ten aanzien van elektra speelt de (toekomstige) uitschakeling van opwekkingsinstallaties op Europees en nationaal niveau een rol. Diverse Europese landen hebben, al dan niet ingegeven door politieke keuzes, aangekondigd te stoppen met kernenergie en bruinkoolcentrales. In Nederland worden diverse verliesdraaiende installaties stilgelegd. Als gevolg van deze acties zal het aanbod dalen. Net als op de aandelenbeurs wordt deze informatie direct ingeprijsd in tarieven op de spotmarkt.

   Ten aanzien van gas zijn er ook internationale en nationale invloeden. Op internationaal niveau zien wij een correlatie met de olieprijs. Na een absoluut dieptepunt krabbelt zij weer op als gevolg van OPEC-uitspraken en een stijgende productievraag. Op nationaal niveau heeft de toezegging van minister Kamp ten aanzien van de terugdringing van de gaswinning in Groningen ook een stijging van de gasprijs tot gevolg gehad.

   Helaas is het niet mogelijk om de invloed van bovenstaande variabelen exact te bepalen, mede vanwege het feit dat de handel, net als op de beurs, voor een groot deel wordt gebaseerd op sentiment. Hopelijk hebben wij u via deze weg wel enig inzicht kunnen verschaffen in de algemene tendens. Mocht u nog vragen hebben, schroom dan niet contact met ons op te nemen via: 030-3031714 of info@thebilldoctor.nl.

   Hartelijke groet,

   Ruben van Geldorp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.