Huishoudens gaan 154 euro per jaar meer betalen voor energie

Gemiddeld gaan huishoudens in 2018 per jaar 154 euro meer betalen voor energie. En dat terwijl we tegenwoordig juist minder energie verbruiken door betere isolatie van woningen, energiezuiniger apparaten en lampen. Bovendien gaan we tegenwoordig veel bewuster om met energie doordat de technologie verder is ontwikkeld. Met een app kun je bijvoorbeeld bijhouden of je verbruik nog meer omlaag kan.

Als de kosten juist zouden moeten dalen, waarom gaan we dan meer betalen? In dit blog zal ik je uitleggen hoe dit komt en hoe je tóch tot een lagere eindafrekening kunt komen.

Stijging door belastingverhogingen

De stijging zit hem niet in een hoger verbruik of hogere kosten voor de energie zelf. De stijgingen komen door verhoging van de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE). En daar kun je als energieverbruiker niet op bezuinigen. Ik neem ze stap voor stap even onder de loep.

Energiebelasting + 44 euro

We hebben te maken met een tijdelijke stijging van energiebelasting in 2018 en 2019. Dat komt door een maatregel die is aangekondigd in het energieakkoord. Vanwege een verschuiving in de energiebelasting komt er een extra belastingverhoging bij. Gas wordt zwaarder belast met 3 cent per m³. Elektriciteit wordt met 0,72 cent minder belast per kWh. Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 1.500 m³ gas en 3.500 kWh stroom gaat hierdoor in 2018 uiteindelijk 44 euro meer betalen aan extra energiebelasting.

Tegemoetkoming belastingvermindering omlaag: + 62 euro

De tegemoetkoming die alle huishoudens met een elektriciteitsaansluiting jaarlijks ontvangen daalt met 62 euro van 373 euro in 2017 naar 311 euro in 2018. Vooral voor de mensen met lagere inkomens is dit zeer nadelig. Deze belastingvermindering is ooit ingevoerd door de overheid omdat een deel van het energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte. Omdat er sprake is van een vast bedrag, is dat voordelig voor huishoudens met een lager inkomen. Zij krijgen -nu nog- relatief meer voordeel. Bij een grotere en duurdere woning zal het verbruik van elektra in de meeste gevallen namelijk ook hoger zijn. De lage inkomens zullen dus naar verhouding meer last hebben van de verlaging van de belastingvermindering.

Verhoging ODE +47 euro

ODE staat voor Opslag Duurzame Energie. De overheid voerde dit in 2013 in om de investering in duurzame energie te stimuleren. Het is een extra belasting voor iedereen die energie afneemt. Per verbruikte kWh elektriciteit of m³ gas betaal je ODE. De subsidiepot van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) wordt hiermee gefinancierd. De ODE zal volgens een wetsvoorstel van minister Kamp een verhoging opleveren van gemiddeld 47 euro per huishouden.

Extra belasting nodig voor duurzame investeringen

Doordat er per huishouden gemiddeld minder energie wordt afgenomen, komt er onvoldoende investeringsgeld in het laatje. Er moet geïnvesteerd worden en investeringen kosten nu eenmaal geld. Met deze verhoging erbij komt de energierekening van een gemiddeld huishouden in 2018 dus 154 euro hoger te liggen dan dit jaar.

Investeren in zonnepanelen dus, zou je denken. Maar of dat laatste echt veel voordeel oplevert zal de toekomst ons leren. Want ook hier draait de overheid aan de knoppen…

Salderingsregeling afgeschaft in 2020

Mensen met een lager inkomen kunnen vanwege de kosten doorgaans niet investeren in zonnepanelen. Daarom betalen zij dus gewoon alle belastingen over hun energie, waardoor het verschil met hogere inkomens vanwege de stijgende belastingen steeds groter wordt. De overheid wil dit verschil beperken, vandaar het afschaffen van de salderingsregeling.

Bovendien heeft de overheid geld nodig voor de energietransitie. Hoe meer mensen zelf energie opwekken, hoe minder geld de overheid ophaalt aan belastingen. Vandaar het voornemen om de salderingsregeling af te schaffen. Voor mensen die hebben geïnvesteerd in het zelf opwekken van energie is dat slecht nieuws. Tot 2020 hoeft u geen belasting te betalen over zelf opgewekte energie, daarná wel.

Teruglever-subsidie

Maar de overheid zou de overheid niet zijn als daar niet weer iets op gevonden wordt. Er zal een teruglever-subsidie voor in de plaats komen, maar hoe deze subsidie eruit zal zien is op dit moment nog onbekend.

Toch energiekosten terugdringen in 2018

Aan de belastingen kan geen enkele energieleverancier iets doen, omdat de overheid dit bepaalt. Wanneer u geen gasaansluiting meer heeft scheelt dat maximaal enkel tientjes belasting per jaar. Minder energie verbruiken levert ook niet zoveel voordeel meer op als vroeger.

Maar deelnemen aan een doorlopend energiecollectief wel! Homestroom zorgt er namelijk elk jaar voor dat u automatisch elk jaar de laagste veilingprijs betaalt. U betaalt dus niet na een jaar opeens de hoofdprijs. En de gemiddelde besparing van onze deelnemers ligt op 225 euro per jaar! Bereken direct uw voordeel voor 2018 en schrijf u in.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.