Heeft uw bedrijf al zonnepanelen?

Het gebruik van zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Bij een kleinzakelijke aansluiting  geldt er op dit moment een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar. De aanschaf van zonnepanelen voor uw bedrijf is dus op de langere termijn een zeer slimme keuze.

 

Duurzame energie

Door zonnepanelen aan te leggen draagt u bij aan de productie van duurzame energie. Hiermee verbetert u niet alleen het leefmilieu voor uzelf, maar ook voor toekomstige generaties. De mensheid kan namelijk voor onbeperkte tijd beschikken over duurzame energie (Bron: KVK).

Lager energielabel

De Energie-Index van uw bedrijfspand wordt door de plaatsing van zonnepanelen verlaagd. Een verlaging van de Energie-Index is positief, omdat dit het energielabel van uw pand bepaalt. Hoe lager uw Energie-Index is, hoe beter het energielabel. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw pand is. In het jaar 2023 moeten alle kantoren in Nederland minsten energielabel C hebben. De aanschaf van zonnepanelen zorgt er dus voor dat uw bedrijf energiezuiniger is en bijdraagt aan een verbetering van het energielabel.

Investering

Zoals eerder benoemd is de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 6 en 8 jaar. Na deze terugverdientijd, blijft u profiteren van de voordelen van uw zonnepanelen. Zonnepanelen hebben namelijk een gemiddelde levensduur van 30 jaar.

Indien u in de zomer meer stroom opwekt dan verbruikt, dan kunt u dit salderen in een van de andere seizoenen. Salderen is het verrekenen van uw opgewekte stroom, in seizoenen waarin u meer verbruik heeft. Mocht u in een jaar meer stroom opwekken dan verbruiken, dan krijgt u over deze energie een terugleververgoeding.

Regelingen
Helaas is er geen subsidie meer voor de aanschaf van zonnepanelen. Echter, kunt u wel de btw over de kosten van de zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst. Daarnaast kan uw bedrijf in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek (EIS). Dit houdt in dat u 45.5% van de kosten van uw investering kunt aftrekken van de fiscale winst.

Onderhoud

Het onderhouden van uw panelen neemt vrijwel geen tijd in beslag. Regenval zorgt er namelijk voor dat uw panelen schoon blijven. Mochten uw panelen nier naar behoren functioneren, dan wordt dit opgevangen door uw leverancier. Dit gebeurt aan de hand van monitoring op afstand. Storingen of lagere opbrengsten worden herkend, waardoor eventuele problemen verholpen kunnen worden. Op deze manier wordt controle geboden, dat uw zonnepanelen constant blijven presteren.

 

Er zijn een aantal belemmeringen m.b.t. het plaatsen van zonnepanelen. Het is belangrijk om dit als bedrijf goed uit te zoeken, voordat u overgaat tot het plaatsen van zonnepanelen. Hieronder worden alle mogelijke belemmeringen toegelicht.

 

 De aanschafkosten

De aanschaf van zonnepanelen blijft een aardige investering. Hoewel voor de meeste bedrijven met kleinverbruik de terugverdientijd rond de 7 jaar is, kan dit per bedrijf verschillen. Vraag dus altijd advies aan een onafhankelijk professional, om te kijken wat de situatie is van uw bedrijf.

Vergunning

Voordat u overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen, is het altijd goed om eerst het bestemmingsplan van de gemeente te controleren. Het kan namelijk zijn dat u een omgevingsvergunning nodig heeft. Bij de ontwikkeling van een zonnepark of zonneweide, is dit altijd het geval.

Dakconstructie

Denk goed na over de plek waar u de zonnepanelen wil plaatsen. Het kan namelijk zijn dat uw dakconstructie niet stevig genoeg is om de zonnepanelen te dragen. Als uw dak niet geschikt is om zonnepanelen te plaatsen, kunt u altijd nog kijken of de postcoderegeling een optie is. Bij deze regeling koopt u zonnepanelen van een project, zij plaatsen deze dan op een geschikte locatie in uw buurt.

 Postcoderoosregeling

Wanneer u eigenaar bent van een onderneming of woning in een appartementencomplex met een geschikt dak dan biedt de postcoderoosregeling mooie kansen. Als meerdere bewoners of ondernemers in het pand graag zonnepanelen willen laten plaatsen kunt u via de eigenaar een coöperatie oprichten. Geïnteresseerde bewoners en ondernemers kunnen deelnemen en mensen uit aansluitende postcodes kunnen ook meedoen. De deelnemers krijgen de eerstvolgende 15 jaar een gedeelte van de opbrengsten terug van de coöperatie. Van de energieleverancier ontvangen deelnemers een korting op hun energiebelasting. Op die manier verdienen deelnemers hun investering vanzelf terug.

 Toestemming van de netbeheerder

Neem contact op met uw netbeheerder om te vragen of u kunt aansluiten bij de stroomproductie. Mocht u namelijk meer stroom opwekken dan dat u verbruikt, dan kan dit overschot eventueel verkocht worden aan het elektriciteitsnet. Echter, heeft u hiervoor wel toestemming van uw netbeheerder voor nodig.

Verzekering

Ook is het belangrijk om goed uit te zoeken of de plaatsing van zonnepanelen gevolgen heeft voor de verzekering van uw bedrijfspand. Lees daarom goed de voorwaarden door van uw verzekeraar. Het is namelijk mogelijk dat uw verzekeraar eisen stelt aan de installatie en onderhoud van uw zonnepanelen.

 

Daarnaast is het ook mogelijk dat uw premie wordt aangepast. Door de plaatsing van zonnepanelen, wordt uw bedrijfspand namelijk meer waard.

 

Mocht u geïnteresseerd zijn in de aanschaf van zonnepanelen of hier nog vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op. Dit kunt u doen door een email te sturen naar: info@thebilldoctor.nl.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.