Minder energieverbruik in uw vastgoedportefeuille

Het Energy Efficiency Directive (EED), dat is opgericht door de Europose Unie, streeft naar minder energieverbruik binnen de EU. Zo houdt de Nederlandse overheid zich continu bezig om het energieverbruik te verminderen. Dit wordt gerealiseerd door verschillende maatregelen en innovaties. Vanaf 2008 wordt het totale energieverbruik geregistreerd en is het energieverbruik in de 12 opvolgende jaren verminderd met 25%.

Zo zijn voor verschillende organisaties doelstellingen opgemaakt. Woningcorporaties moesten bijvoorbeeld het woningbezit in 2020 gemiddeld op een energielabel B gebracht hebben en eigenaren van kantoorgebouwen moeten ten minste een energielabel C hebben.
Deze doelstellingen zijn er om organisaties die grootschalig energie verbruiken inzicht te bieden in hun verbruik. Vervolgens worden hier maatregelen voor getroffen.

Deze verplichting is een afspraak in het Energieakkoord uit 2013 ter realisering van een energie neutrale gebouwde omgeving in 2050. Energielabel C of hoger zorgt voor een beter werkklimaat en meer comfort voor gebruikers. Het is een tussenstap op het gebied van energie-efficiëntie om energiebesparing te bespoedigen. Ook al lijkt 2023 ver weg, het is belangrijk om op tijd ervoor te zorgen dat uw kantoor voldoet aan de eisen. Indien uw kantoor niet aan de verplichting voldoet, dan bestaat er een kans dat uw kantoorgebouw wordt gesloten.

 

Het gemiddeld energieverbruik van zakelijk Nederland per branche
In tegenstelling tot de consumentenmarkt zijn er grote verschillen in het gemiddeld energieverbruik van zakelijk Nederland. Hier vindt u een gemiddeld energieverbruik per bedrijfstype.

tabel_eed

Uiteraard verschilt het verbruik per branche. Daarom is het raadzaam om te achterhalen waar het hoogste verbruik binnen uw organisatie zit. Het achterhalen levert niet alleen kostenbesparingen op, maar zorgt er ook voor dat u actief bezig bent met het verbeteren van uw onderneming. Het beeld dat uw onderneming uitstraalt, onder andere door het invoeren van energiebesparende maatregelen, kan bepalend zijn voor sommige (potentiële) klanten.

 

Tips om energie te besparen

Plaats een weersafhankelijke cv-regeling: het cv-water wordt afgestemd op de buitentemperatuur en dit levert tot 12% energiebesparing.
Verminder sluipverbruik: Veel apparatuur wordt na gebruik op stand-by gezet. Door apparaten buiten werktijd uit te zetten, bespaart u tussen de 5% en 15%.
Plaats een slim klimaatplafond: het neemt overdag warmte op van mensen, computers en verlichting in de ruimte. Hierdoor blijft het koeler in de ruimte. ’s Nachts gebeurd het omgekeerde. Zo halveert een slim klimaatplafond het koel- en warmtevermogen dat er nodig is.
Vervang alle lampen door LED lampen: een Ledlamp is 90% zuiniger dan een spaarlamp en gaat ook nog eens 3 tot 5 keer zo lang mee.
Ramen en isolatie: door HR++ ramen en muurisolatie kunt u het energielabel van het kantoorpand verbeteren en de energiekosten verlagen.
De ruimtes goed ventileren en luchten zorgt voor lagere stookkosten: het openzetten van ramen laat frisse, koude en droge lucht naar binnen. Dit verwarmd sneller dan de vochtige lucht die al binnen hangt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.