Wat is een meetverantwoordelijke?

Wanneer uw organisatie grootverbruiker is van gas en/of elektriciteit dan dient u een meetverantwoordelijke in te schakelen ten behoeve van de verbruiksregistratie. Door de liberalisering van de energiemarkt kunnen organisaties hun eigen energieleverancier kiezen. Metingen mogen alleen worden uitgevoerd door meetbedrijven die daarvoor toestemming hebben van TenneT.

TenneT is een Europese netbeheerder met haar belangrijkste activiteiten in Nederland en Duitsland. Met ruim 23.900 kilometer aan hoogspanningsverbindingen zorgt TenneT voor uw elektriciteitsvoorziening.

Uw meetverantwoordelijke levert, plaatst en onderhoudt de meter. De verbruiksregistratie wordt door hen doorgezet naar de netbeheerder. Zij beoordelen vervolgens de registratie en zetten deze door naar uw leverancier. Op basis van de ontvangen verbruiksregistratie ontvangt u uw maandelijkse facturatie.

 Wat zijn de taken van een meetverantwoordelijke?

 • plaatsen van de energiemeter
 • aflezen meter -of op afstand verzamelen van meetdata
 • energieverbruiken vaststellen en valideren
 • verzenden verbruiksgegevens naar netbeheerders
 • periodieke controle en onderhoud van meter

Meetverantwoordelijke bedrijven moeten aan een aantal eisen voldoen die in de Meetcode worden beschreven. TenneT controleert of aan de eisen is voldaan. Alle erkende meetverantwoordelijken staan vermeld in het zogenaamde MV-register.

 

Hieronder treft u de lijst van het MV register:

 • 123Meetdirect B.V.
 • Anexo B.V.
 • DNWG Infra B.V.
 • Ealyze B.V.
 • Enavi B.V.
 • Energie Consult Holland B.V.
 • EnergieMeetbedrijf2020 B.V.
 • Fudura B.V.
 • IMServ The Netherlands BV
 • Ingenieursbureau Ebatech B.V.
 • Innax Energiemanagement
 • Joulz Meetbedrijf B.V.
 • Kenter B.

 

Looptijd meetcontract

Doorgaans worden meetcontacten afgesloten voor een periode van 60 maanden. De laatste tijd worden langere periodes geoffreerd. Zoals 10 of zelfs 15 jaar. Een voordeel hiervan betreft een scherpe tariefstelling. Daarentegen, een groot nadeel van een meetcontract voor een bijzonder lange periode, is dat er bij vroegtijdige beëindiging de overeenkomst afgekocht dient te worden. Hierdoor is het vaak verstandig om een vijf jarig contract af te sluiten.

Advies

Wilt u ook een vrijblijvende controle van uw meetcontract? Stuurt u dan een recente maandnota van uw huidige meetverantwoordelijke. Wij bekijken graag wat de besparingsmogelijkheden voor u zijn.

Stuur een e-mail naar info@thebilldoctor.nl of bel naar 030-3031714 voor meer informatie.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw organisatie precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem; u kunt meerdere nota's uploaden.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

   

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.