Is een APX-contract interessant voor uw bedrijf?

Met een energieleverancier kun je voor een vaste contractperiode een contract afsluiten of voor een flexibel contract kiezen. Zo’n flexibel contract wordt ook wel een APX-contract genoemd. Flexibele tarieven kunnen nadelig zijn als de prijzen stijgen, maar in een dalende markt kan het ook goedkoop uitpakken.

 

Met een flexibel energiecontract profiteer je optimaal van dalende energieprijzen, maar het is wel een vorm van speculeren. Je kunt namelijk niet voorspellen hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen. Een APX-contract is daarom een soort spotmarkt van gasprijzen en stroomkosten. Op ieder moment kan de prijs veranderen door een toenemende of afnemende vraag naar energie.

 

Op warme dagen wordt er meer stroom opgewekt via zonnepanelen en op dagen met veel wind leveren windmolens meer op. Door economische ontwikkelingen en schommelingen in vraag en aanbod zijn de olie- en gasprijzen erg variabel. Met een APX-contract ga je mee in deze fluctuatie.

 

Een APX-contract in een markt met dalende prijzen

Sinds september 2020 zijn de stroomprijzen hard aan het stijgen. In het afgelopen jaar was je dus slecht uit met een APX-contract. Het tegenovergestelde was het geval in de tussen februari 2019 en augustus 2020. Toen zakten de stroomtarieven met ongeveer 23% en de gastarieven zelfs met 46%. In die periode was een APX-contract juist erg gunstig.

 

Een stijgende markt is duurder

Het nadeel van speculeren met een APX-contract is dat je ook een slechtere periode kunt treffen, zoals het geval is sinds september 2020. In de periode tot februari 2021 was je aan elektra ongeveer 27% meer kwijt, in vergelijking met de tarieven van september 2020. Dit is al een groot verschil, maar de verschillen zijn bij de gastarieven nog veel groter, namelijk een stijging van 84%. Uiteraard wordt het verschil voor een groot deel veroorzaakt door de stijging van het verbruik door koud weer.

Om je een indruk te geven hoe grillig de markt is, zie je de fluctuaties in de tarieven in onderstaande grafiek.

 

Met een APX-contract ben je sterk afhankelijk van schommelingen

De tarieven voor gas lagen in februari 2021 weer een stuk hoger dan in januari 2021. In februari was het ruim één week extreem koud met nachttemperaturen onder de -10, waardoor er veel meer gas werd verbruikt. Een stijgende gasprijs is hiervan een logisch gevolg. Als je een vast contract hebt, zorgt het energiebedrijf ervoor dat de lasten over één boekjaar worden verdeeld. Ook dan verschillen de kosten per maand sterk, maar daar merk je niets van. Het verschil in gasverbruik wordt het badkuipmodel genoemd. In de wintermaanden kan het gasverbruik wel 10 keer hoger zijn dan in de zomer.

 

Wat houdt het badkuipmodel in?

Het badkuipmodel kunnen we het beste uitleggen aan de hand van de cijfers. Het model geldt voornamelijk voor het gasverbruik, omdat daarin een groot verschil zit tussen het verbruik in de zomer en de winter. In de winter van 2019/2020 kwamen de kosten van gas bijvoorbeeld uit op €0,14 tot €0,19. In de zomer liggen de tarieven lager, namelijk tussen de €0,05 en €0,07. Hierdoor ontstaat het badkuipmodel hieronder zowel qua kosten als verbruik:

 

Kosten –

afbeelding11

 

Verbruik –

f2032090c95bf03d74b8edea5643eafc

Prijsschommelingen in 2021

De afgelopen 10 maanden zijn de energietarieven gestegen met gemiddeld 130% en dat is te zien aan de APX-tarieven sinds 1 januari 2021:

Elektriciteit
Piek Dal Gas
januari  €                  0,0717  €                  0,0565  €                  0,2584
februari  €                  0,0671  €                  0,0518  €                  0,2286
maart  €                  0,0632  €                  0,0531  €                  0,2315
april  €                  0,0622  €                  0,0612  €                  0,2586
mei  €                  0,0693  €                  0,0615  €                  0,3055
juni  €                  0,0904  €                  0,0810  €                  0,3429
juli  €                  0,0958  €                  0,0867  €                  0,4159
augustus  €                  0,1047  €                  0,0891  €                  0,4933
september  €                  0,1548  €                  0,1385  €                  0,6802
Incl. regiotoeslag, excl. energiebelasting, ODE en btw.

 

 

Hieronder ter vergelijking de vaste tarieven die wij voor onze klanten hebben gerealiseerd voor 2021 en 2022:

Elektriciteit
Piek Dal Gas
2021  €                  0,0537  €                  0,0422  €                  0,1999
2022  €                  0,0955  €                  0,0800  €                  0,2525
Incl. regiotoeslag, excl. energiebelasting, ODE en btw.

 

Het voordeel van een collectief tarief met een vaste prijs

Op dit moment zijn de elektra- en gastarieven bij een APX-contract bijna twee keer zo hoog op en die stijging zet door. Het voordeel is wel: APX-contracten kunnen praktisch altijd per direct worden omgezet, dus je kunt direct profiteren van lagere vaste tarieven. Zelfs nog voor 2021.

Door middel van onze gespreide collectieve inkoop, bieden wij bedrijven een scherpe vaste tariefstelling. Hierdoor ondervangen wij de schommelingen van de markt en betaalt u nooit te veel.

Upload hieronder vrijblijvend uw nota en ontvang direct een deelnameformulier ter ondertekening.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw organisatie precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem; u kunt meerdere nota's uploaden.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

  2 reacties op “Is een APX-contract interessant voor uw bedrijf?

  1. Hoi,

   Hebben jullie ook een faillissementen aan je broek met Anode ?
   Ik hoor geruchten uit de markt. De website is ook heel oud

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.