Waarom wij overstappen op een vierdaagse werkweek

“Het is de toekomst… Er is geen weg meer terug”. Dit zijn de woorden van een participant in een groot wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van een kortere werkweek. Volgens de onderzoekers zijn medewerkers door de verkorte werkweek 22% gelukkiger en 13% productiever.

Vanaf januari 2022 stappen wij daarom over op een 4-daagse werkweek. Op vrijdag sluiten wij collectief onze deuren, met het oog op een goede balans tussen werk en privé. Onder andere de Amerikaanse fastfoodketen Shake Shack en verzekeraar Achmea gingen ons al voor.

 

Onderzoek in IJsland

In 2015 werd op initiatief van de overheid in IJsland een groot onderzoek gedaan naar een kortere werkweek. Meer dan 2.500 medewerkers in allerlei verschillende sectoren gingen van een 40-urige werkweek naar een werkweek van 35 uur, met salarisbehoud. Dit experiment duurde vier jaar lang en tussendoor werd onder andere het welzijn van medewerkers, hun productiviteit en de werk-privébalans gemeten. Uit het onderzoek bleek dat de kortere werkweek positief was voor medewerkers én voor de organisatie.

 

Beter welzijn medewerkers

Zoals verwacht nam het welzijn van medewerkers in de IJslandse studie toe door de verkorte werkweek. Medewerkers gaven aan dat ze zich positiever en blijer voelden op de werkvloer. Ook hadden de medewerkers minder stress en hadden zij meer energie over voor bijvoorbeeld sport, hobby’s en vrienden. Dit had vervolgens een positieve invloed op hun werk.

Veel participanten die een verkorte week werkten, gaven aan dat hun werk- en privéleven beter in balans waren. Ook waren zij over het algemeen meer tevreden met hun werkuren.  Bij medewerkers die reguliere uren bleven werken, was geen toename te zien in hun welzijn.

 

Productiviteit

Het onderzoek liet zien dat de productiviteit van medewerkers niet vermindert door de verkorte werkweek. In tegenstelling: de productiviteit ging in veel gevallen juist omhoog. Medewerkers gingen efficiënter met hun tijd om en organiseerden bijvoorbeeld kortere vergaderingen.

Een andere zorg was dat medewerkers meer overuren zouden werken door de verkorte werkweek, om de ‘verloren uren’ in te halen. Het IJslandse onderzoek liet precies het tegenovergestelde zien. Organisaties veranderden hun manier van werken door taken efficiënter te verdelen en onnodige werkzaamheden te schrappen. Zo werden oude routines doorbroken en werden de werkuren efficiënter gebruikt.

Onze ruim 5.500 deelnemers zullen dus weinig merken van onze verkorte werkweek. Dat beloven we.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.