Is een dynamisch energiecontract voordeliger dan een variabel contract?

5 oktober 2022

 

 

In Nederland zijn er in grote lijnen 3 type contracten voor kleinzakelijke aansluitingen:

 

 

  1. Vast. Dit betreft een contract met een vaste looptijd tegen vaste tarieven. Gedurende de looptijd van het contract mogen de leveringstarieven niet wijzigen.
  2. Variabel. Hierbij gaat het om een contract voor onbepaalde tijd, zonder einddatum. Hiervoor gelden variabele tarieven, die normaliter 2x per jaar wijzigen, te weten: op 1 januari en 1 juli van een kalenderjaar. In uitzonderlijke situaties, zoals deze energiecrisis, zijn leveranciers bevoegd om de tarieven vaker aan te passen, tot maximaal 1x per maand.
  3. APX/ENDEX oftewel dynamisch. Bij dit contract wordt men afgerekend tegen de dagmarkt: het kale leveringstarief wordt dagelijks achteraf vastgesteld. Hierbij wordt de afgesproken opslag opgeteld: risico + marge voor de leverancier. De duur van het contract kan zowel voor bepaalde of onbepaalde tijd worden afgesproken, waarbij men met een vaste looptijd lagere opslagen krijgt.

 

Op het moment van schrijven van deze blog is het praktisch onmogelijk om een vast contract te realiseren bij een leverancier. Vanwege de volatiliteit in de markt zijn de risico-opslagen extreem hoog. Leveranciers achten het onverstandig om op de piek van de markt tarieven (meerjarig) vast te zetten.

Hierdoor lopen veel vaste contracten af en krijgen klanten automatisch een variabel contract. Maar is dat in deze markt wel het meest voordelig?

 

Doordat de leverancier bij een APX/ENDEX-contract minder risico loopt, doordat men niet vooraf hoeft in te kopen op basis een verwacht volume of verbruiksprofiel, zouden de tarieven van een APX/ENDEX-contract in theorie lager moeten liggen dan bij een variabel tarief. Is dat echter ook zo in de praktijk?

 

In onderstaande tabel hebben wij de afgerekende tarieven gedurende 2022 van een APX-contract afgezet tegen de kleinzakelijke variabele tarieven van de grote 3 traditionele regioleveranciers:

Gedurende heel 2022 is er tot op heden slechts één maand waarin de tarieven voor een APX/ENDEX-contract hoger lagen dan het variabele tarief en dat slechts bij één leverancier: juli 2022 bij Eneco. In alle overige maanden was het APX/ENDEX-contract scherper, bij alle leveranciers. In sommige maanden bedroeg het verschil voor een product zelfs meer dan 50%.

 

Kortom, wij kunnen concluderen dat op basis van de daadwerkelijke tarieven in 2022, een APX/ENDEX-contract voordeliger is dan een variabel contract.

 

Als energiecollectief kunnen wij doorgaans een betere opslag realiseren dan bij individuele APX-contracten.
Heeft u interesse in een APX/ENDEX-contract? Upload dan hieronder uw nota.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw organisatie precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem; u kunt meerdere nota's uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.