Boetes voor MKB-bedrijven die niet aan informatieplicht voldoen

informatieplicht energiebesparing

MKB-bedrijven hadden uiterlijk 1 juli 2019 moeten rapporteren welke maatregelen ze hebben genomen om energie te besparen. Nog niet de helft van de MKB-bedrijven heeft aan die informatieplicht voldaan.

 

Bedrijven en instellingen die relatief veel energie verbruiken zijn verplicht hierover te rapporteren. Het gaat om MKB-bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 kuub gas verbruiken. Voor grote bedrijven geldt dat zij pas op 5 december een rapportage klaar moeten hebben.

Volgens het ministerie van Economische Zaken hebben in de periode tot en met 1 juli slechts 22.407 MKB-bedrijven een rapportage ingediend, volgens de schattingen zouden dat er 50.000 tot 60.000 moeten zijn.

Voor de meeste bedrijven geldt dat zij wel energiebesparende maatregelen willen nemen die zichzelf binnen 5 jaar terugverdienen zoals gebouwen isoleren, ledverlichting en energiebeheersystemen aanschaffen.

Lijst energiebesparende maatregelen invullen

Volgens Wiepkje Colijn van de Nederlandse bakkersvereniging NBOV geeft aan dat bakkerijen ermee bezig zijn geweest. Colijn: “We moeten een lijst invullen met wat we aan maatregelen hebben genomen. Een voorbeeld is het onnodig laten branden van buitenverlichting. Dat kun je voorkomen door het instellen van een tijdschakelaar.”

Wet Milieubeheer

Volgens de Wet Milieubeheer – die al 25 jaar bestaat – zijn bedrijven verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Weinig bedrijven zijn bekend met deze wet en de overheid deed nauwelijks moeite om de wet te handhaven. Tot nu toe. Gemeenten voeren controlebezoeken uit bij bedrijven en spreken die erop aan als er nog geen rapportages zijn ingediend. In het uiterste geval zullen zij dwangsommen opleggen.

The Bill Doctor helpt bij voldoen aan informatieplicht

Bent u te laat bij het voldoen aan uw informatieplicht? Bedrijven die te laat zijn met het voldoen aan de informatieplicht hebben vooralsnog de plicht om dit te doen, aangezien de verschillende gemeenten gaan handhaven.

The Bill Doctor kan u ondersteunen bij het alsnog voldoen aan uw informatieplicht en er ook samen met u voor zorgen dat u wat betreft het voldoen aan de informatieplicht up-to-date blijft.

Dit bespaart u tijd en kosten.

In samenspraak met de overheid hebben wij een enquête ontwikkeld, zodat elke ondernemer deze via begrijpelijke taal en naar waarheid kan invullen. Natuurlijk assisteren wij hierbij.

Wij weten precies hoe het rapport ingediend moet worden. Dit alles kunnen wij verzorgen voor een vast bedrag van € 250,- (excl. btw). Bent u deelnemer van ons collectief, dan krijgt u korting.

Tot slot kunnen wij zodoende gezamenlijk ervoor zorgen dat er een plan komt op het gebied van energiebesparing.

 

Neem contact met ons op: 030-3031714 of stuur een mail naar: info@thebilldoctor.nl. Zie ook: Informatieplichtmilieubeheer.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.